Wednesday, February 24, 2016

Dešimt klausimų apie šeimos ligas

Vieniems patinka valstybinė poliklinika, kitų pasirinkimas yra šeimos medicinos centras (Vilnius). Priklausomai nuo to, kokis žmonių yra išgalės, jie renkasi skirtingus variantus. Štai keletas klausimų apie šeimos sveikatos priežiūrą ir atsakymai į tuos klausimus.

1. Kas geriau – privatus seimos medicinos centras, Vilnius,  ar valstybinė poliklinika?

Dauguma žmonių privačius šeimos centrus renkasi todėl, kad nemėgsta valstybinės tvarkos. Valstybinėse poliklinikose didesnės eilės, gydytojai būna labiau pervargę, nes aptarnauja didesnį kiekį žmonių. Žinoma, kad jie uždirba ne tiek ir daug, todėl daug pacientų dvejoja, ar nešti kyšį. Taip pat atsiranda nesaugumo jausmas – gal, jeigu jie uždirba nedaug, jų darbo vieta jiems patiems nėra tokia ir brangi, todėl ir klaidą, gydant pacientą, leistų sau padaryti lengviau. Todėl dažniau dėl tokių būgštavimų renkamasi privačias klinikas. Tačiau ar tai tikrai yra teisingi spėjimai, ar tik nereikalingas nerimas, aiškaus atsakymo nėra.

2. Ar šeimos medicinos centras Vilnius turėtų būti aplankomas profilaktiškai, ar tik tada, kai yra konkrečių ligų?

Turint mažų vaikų, tų apsilankymų neišvengsite. Reikės apsilankyti ir tada, kai skiepysitės, ir kasmet prasidedant mokslo metams. Pilna visokių atvejų, kai reikės lankytis pas gydytojus. Jeigu jaučiatės visiškai sveiki, vaikų neturite, visus planinius tyrimus esate atlikę, tuomet be reikalo eiti pas gydytojus ir nėra būtina.

3. Dėl kokių ligų paprastai šeimos medicinos centrai (Vilnius) lankomas suaugusiųjų žmonių?

Suaugę žmonės apsilanko tada, kai pajaučia sveikatos sutrikimus. Daug dalykų jie stengiasi nugalėti patys, nebent būna hipochondrikai, ateinantys į polikliniką dėl kiekvienos smulkmenos. Tačiau paprastai suaugę žmonės taupo laiką, o gydytojų netgi vengia. Tad ateina pas juos tik tada, kai tai būna neišvengiama.

4. Kas kiek laiko šeimos medicinos centrai (Vilnius) turėtų tapti apsilankymo vieta vaikams, jeigu nėra konkrečių ligų?

Pakanka apsilankyti kas metus profilaktinei patikrai. Šis dalykas yra būtinas visiems vaikams, lankantiems mokyklą ir darželius, kaip kad būna nurodyta ir mokyklose.

5. Ar šeimos medicinos centras, Vilnius,  gali padėti planuojat šeimą, vaikus, didinant vaisingumą?

Priklauso nuo to, į kokį medicinos ir šeimos centrą kreipsitės. Jeigu tai bus klinika, kurioje veikia ir vaisingumo centras, tuomet aišku, kad bus galima užsiimti šiais klausimais, sutrikimų sprendimu. Tačiau, toli gražu, ne kiekviena klinika turi vaisingumo centrą. Mažuose miesteliuose tokių specialistų taip pat labai trūksta, tuomet reikia daugiau pasistengti surasti toliau gyvenančių gydytojų. Tačiau juk visada buvo įprasta, kad iš mažesnių miestelių ir kaimelių žmonės atvyksta į didelius miestus pas sveikatos specialistus.

6. Koks šeimos medicinos centras Vilnius yra geriausias?

Atsakymo į tokį klausimą nėra. Kiekvienam žmogui reikia skirtingų dalykų. Vienam reikia, kad būtų mažesnė kaina, kitas nori, kad būtų tiesiog mandagus aptarnavimas. Trečiam svariausia, kad šeimos centre dirbantys gydytojai turėtų tarptautinį pripažinimą. Kaip sakoma, kiek šokėjų, tiek ir muzikų. Kiekvienam savo. Tačiau, žinant, kad Vilniuje šeimos centrų yra tikrai ne vienas, galima nuraminti, jog sau tinkamą rasite visi. Greičiausiai net nebūsite tokie išrankūs, kad apeitumėte visus šeimos centrus. Nueisite į kokį nors, kurį rekomendavo pažįstami. Nueisite į kokį nors, kuris bus arčiau namų, darbo ar vaikų darželio. Galiausiai, jeigu kas nors nepatiks, pereisite į kitą. Tačiau turbūt net nereikės apeiti viso miesto ir jo rajonų, kad rastumėte geriausią, tiks kas nors ir greičiau.

No comments:

Post a Comment