Friday, March 23, 2012

Sveika mityba


Sveika mityba daugeliui atrodo siektinas tikslas. Dažniau išgirsi žmogų sakant „Aš bandau sveikai matinintis“ negu „Mano mityba yra visiškai sveika“. O pastarieji paprastai būna itin erzinantys, nuo sveikumo net prisimerkę ir nuolatos besigiriantys apie tai, kiek jie daug kasdien atsisako vien dėl sveika gyvensena ir kokie be galo laimingi dlė to yra. Ar tikrai reikia persikelti į nuošalią fermą ir išsitapetuoti namus indiškų dievų plakatais, kad galėtum sakytis gyvenąs sveikai? Galbūt mityba galima pakeisti į gerąją pusę ir nedarant didelių aukų? Taigi: kas ta sveika mityba?

Pirmiausia – daktarai sako, kad subalansuota mityba būtų galėjusi padėti išvengti net 80 procentų dabartinių širdies ligų. Skaičius pernelyg didelis, kad juo patikėtume? Taip pat sakoma, kad sveikai maitinantis būtų galima išvengti net 90 procentų antrojo tipo diabeto ir 30 procentų onkologinių susirgimų. Gal ir verta pamėginti?..

Sveika mityba
Sveika mityba
Gerai, tai kokie tie sveika mityba principai? Iš tikrųjų jie pakankamai gąsdinantys: vieni principai pernelyg abstraktūs, kad galėtum nuosaikiai jais vadovautis, o kiti – pernelyg konkretūs ir dėl to atbaido. Pažvelkime į abstrakčiuosius. Pirmasis principas: kas per daug, tas nesveika. Elementaru, ar ne? Kad ir koks skanus būtų šokoladas, suvalgyti jo itin daug būtų išties fatališkas sprendimas, ir ne vien dėl padidėjusio svorio. Antrasis principas – reikia valgyti įvairų maistą, taigi kartkartėmis būtina pakeisti dienos rutiną ir, kad ir per prievartą, paįvairinti racioną. Smagioji dalis čia yra ta, kad nors iš pradžių naujovės gali ir neatrodyti tokios skanios, vėliau prie įvairaus maisto priprantama ir valgyti skirtingus produktus tampa visiškai normalu. Trečiasis principas – maisto derinimas. Kadangi organizmui reikia įvairių medžiagų – baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir t.t. – vien valgyti kad ir pačias įvairiausias sūrio rūšis neužteks, norint palaikyti sveika mityba. Tai galima pavadinti ir dieta – vartojimas įvairių maisto produktų, nė ieno iš jų nepadauginant. Tik ši dieta bus individuali ir atitinkanti tiek jūsų preferencijas, tiek organizmo poreikius.

Jei manote, kad jūsų mityba yra sveika ir subalansuota – puiku! Tik neskleiskite šios žinios kitiems: jūsų savimi patenkintas „Aš tai dabar valgau sveikai, tu irgi turėtum sveikai valgyti, aš gyvensiu žymiai ilgiau negu tu“ gali išprovokuoti nebent pykčio proveržį. Tačiau jeigu vis dar turite kokių sveikatos problemų, nepulkite kaltinti mitybos: gal lengvai kalkėjančias kraujagysles paveldėjote? Apsilankymas pas gydytoją padės jums lengviau susidoroti su sveikatos problemomis, su juo galėsite aptarti ir dabartinę savo dietą: gal kaip tik jūsų organizmo tipui reikia vengti produktų, kurie anksčiau jums nė neatrodė kenksmingi? Sveika mityba ir gyvensena yra individualus dalykas, nors ir galima nustatyti keletą bendresnio pobūdžio taisyklių, keletą kurių jau minėjome. Verta atkreipti dėmesį į tokį paprastą (ne)sveikos mitybos indikatorių kaip svoris: viršsvoris reiškia, kad kažkur jūsų dietoje esama klaidos, kurią tikriausiai galima nesunkiai ištaisyti.

O patarimų apie sveika mityba galite rasti beveik bet kur: interneto forumuose, laidose apie sveikatą, žurnaluose, laikraščiuose, žinoma, galite klausyti ir draugų bei pažįstamų patarimų. Paieškoję nesunkiai išsiaiškinsite, kas yra sveikos mitybos piramide  ir sužinosite, kad galima netgi vykdyti sveika mityba pagal kraujo grupe. Dauguma patarimų pabrėš, kad sveika mityba ir sportas yra itin artimai susiję, galima sakyti, netgi kaunasi ranka rankon norėdami išlaikyti jūsų organizmą sveiką. Taigi galvokite apie saiką, įvairumą ir sportą, o jeigu jūsų organizmui ko nors trūks, jis pats jums tai praneš.

No comments: